Polska w obliczu wyzwań strategii Europa 2020 - Tusińska, Magdalena (Poland and the challenges of Europe 2020 strategy, 2011)
Gospodarki Unii Europejskiej doświadczały w ostatnich latach dotkliwych konsekwencji kryzysu finansowego i gospodarczego, które przyczyniły się do opracowania, a następnie przyjęcia w marcu 2010 roku Strategii Europa 2020. Nowa Strategia stawia sobie za cel poprawę konkurencyjności gospodarki UE i niesie wiele szans rozwojowych w skali całej UE oraz dla Polski. Pojawiają się również pewne ryzyka. W niniejszym artykule dokonano charakterystyki Strategii Europa 2020 oraz oceniono zagrożenia płynące z jej przyjęcia, zwłaszcza dla krajów peryferyjnych UE. Przedstawiono też charakterystykę krajów Europy Środkowo-Wschodniej będących peryferiami UE, następnie, po zaprezentowaniu priorytetów Strategii Europa 2020, zarysowano możliwe negatywne konsekwencje dla Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 329-338
Keywords: strategia Europa 2020; kraje peryferyjne; kryzys gospodarczy; Polska