Sektor usług - zmiany w zatrudnieniu i innowacyjności - Węgrzyn, Grażyna (Services Sector - Changes in Employment and Innovation, 2011)
Współczesne trendy rozwojowe wysoko rozwiniętych gospodarek pokazują, że gwarancją trwałego rozwoju jest osiąganie przewagi konkurencyjnej opartej na wiedzy i innowacjach. Celem opracowania jest zidentyfikowanie zmian zachodzących w sektorze usług pod wpływem wzrostu wykorzystania kapitału wiedzy w Polsce. Przeprowadzona analiza, obejmująca lata 2005-2009, dotycząca innowacyjności w usługach i przemyśle wskazuje, że różnice pomiędzy sektorami bardziej dotyczą rodzaju wprowadzanych innowacji niż samego poziomu innowacyjności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 363-376
Keywords: sektor usług; innowacyjność