Znaczenie teorii złożoności w ekosystemie biznesowym - Wilczyński, Artur (Significance of Complexity Theory Applied to Business Ecosystem, 2011)
Teoria złożoności, powstała w latach 90. XX wieku, zyskała wielu zwolenników, którzy wskazują na jej zastosowanie m.in. w naukach ekonomicznych. Złożoność zjawisk zachodzących w gospodarce i otoczeniu przedsiębiorstw powoduje, że problemem staje się ich wyjaśnienie i zrozumienie. Zaprezentowane w artykule zagadnienia związane z funkcjonowaniem systemów złożonych, w tym złożonego systemu adaptacyjnego, są próbą opisania czynników wpływających na zachowanie się "organizmów" tworzących taki system. Ze względu na to, że ekosystem biznesowy ma cechy złożonego systemu adaptacyjnego, na jego przykładzie opisano podstawowe zjawiska zachodzące w systemach złożonych, takie jak: emergencja, samoorganizacja czy koewolucja. Rozważania te poprzedzono zdefiniowaniem pojęcia i określeniem cech ekosystemu biznesowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 377-388
Keywords: złożony system adaptacyjny; samoorganizacja; emergencja; koewolucja; ekosystem biznesowy