Fundament współczesnej ekonomii - Wojciechowska, Renata (Basis of Contemporary Economics, 2011)
Współczesnej ekonomii brakuje kompasu metodologicznego, co powoduje kruchość jej fundamentów. Dlatego istotne jest określenie podstawowych zasad tworzenia procesu badawczego. W artykule szczegółowo omówiono każdą z faz tworzenia teorii naukowych: najpierw fazę koncepcyjną, w której określa się przedmiot, cele, problemy, hipotezy oraz metody badawcze, następnie przedstawiono najważniejsze sposoby uzyskania wyników badań, w fazie właściwej. W końcu, w ostatniej fazie, gdzie przeprowadza się wnioskowanie, skupiono się na procesie sprawdzania hipotez.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 401-410
Keywords: problemy ekonomiczne; metodologia ogólna; proces badawczy; hipotezy