Osoby będące w szczególnej sytuacji na rynku pracy w latach 2008-2010 - Wojtala, Iwona (Persons Being in a Special Situation on the Labour Market in the Period of 2008-2010, 2011)
Celem artykułu była analiza porównawcza struktury bezrobocia wśród osób będących w szczególnej sytuacji na rynku pracy. Omówiono zagadnienie bezrobocia, rynku pracy oraz sytuacji osób znajdujących się w szczególnej sytuacji na rynku pracy. W tym celu posłużono się dostępną literaturą, danymi statystycznymi i faktograficznymi, w wyniku czego zobrazowano w sposób ilościowy i opisowy strukturę bezrobocia w badanej grupie oraz wykazano możliwości aktywizacji osób bezrobotnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; aktywizacja bezrobotnych