Zmiany produktywności pracy w polskim rolnictwie - Ziemińska, Anna (Changes of Labour Productivity in Polish Agriculture, 2011)
W artykule dokonano charakterystyki oraz oceny efektywności zasobów pracy w rolnictwie polskim, a następnie przedstawiono zmiany w tych zasobach na przestrzeni lat 2003-2009. Analizę na podstawie danych ze statystyki masowej, pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego, przeprowadzono w układzie wojewódzkim, wskazując na znaczne zróżnicowanie regionalne zasobów pracy w rolnictwie. Przeprowadzone analizy pozwalają wnioskować, że niekorzystna struktura obszarowa gospodarstw jest przyczyną nadmiaru zatrudnienia i niskiej wydajności pracy w rolnictwie, a zarazem hamuje korzystne zmiany w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 514-524
Keywords: zasoby pracy; rolnictwo; pracujący w rolnictwie; wydajność pracy