Istota i źródła prywatnych korzyści z tytułu kontroli - zarys problemu - Byrka-Kita, Katarzyna (Nature and Sources of Private Benefits of Control - Outline of the Problem, 2011)
Pomimo występowania w literaturze wielu definicji prywatnych korzyści z tytułu kontroli, pozornie zbliżonych, w wielu przypadkach zasadniczo się one od siebie różnią. Celem artykułu jest analiza definicji i źródeł oraz przedstawienie istoty prywatnych korzyści z tytułu kontroli w kontekście typologii zaproponowanych przez innych badaczy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 38-46
Keywords: prywatne korzyści z tytułu kontroli; premia; struktura własności