Przegląd czynników kształtujących poziom premii z tytułu kontroli - Byrka-Kita, Katarzyna (Private Benefits of Control - Survey of Determinants, 2011)
Wskazanie czynników wpływających na poziom prywatnych korzyści z tytułu kontroli pozwoliłoby odpowiedzieć m.in. na pytanie, dlaczego niektóre firmy mają akcjonariuszy dysponujących pakietem kontrolnym i o ile więcej w porównaniu z pakietem mniejszościowym jest wart taki blok akcji. Celem niniejszej pracy jest stworzenie typologii determinant korzyści z tytułu kontroli na podstawie badań przeprowadzonych na innych rynkach kapitałowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 47-57
Keywords: prywatne korzyści z tytułu kontroli; premia z tytułu kontroli; corporate governance