Kapitał pracujący w kalkulacji przepływów pieniężnych na potrzeby oceny efektywności inwestycji - Golej, Robert (Working Capital for Cash Flows for the Evaluation of Effectiveness of Investment, 2011)
Zmiany w kapitale pracującym są jednym z czynników kształtujących wyniki oceny efektywności inwestycji. Pomimo że wpływ zmian w kapitale pracującym na wyniki oceny wydaje się oczywisty, to propozycje jego ujmowania w rachunku oceny efektywności inwestycji przedstawiane w literaturze nie są takie same. Nie dość precyzyjne określenie metod ujmowania zmian w kapitale pracującym projektu powoduje występowanie w praktyce wielu błędów. W artykule podjęto dyskusję nad tym, czy w kalkulacji przepływów pieniężnych projektu koniczne jest uwzględnianie zmian w kapitale pracującym w okresie eksploatacji projektu oraz czy zawsze uwzględniać na końcu prognozy uwolnienia kapitału pracującego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 94-104
Keywords: efektywność; inwestycje rzeczowe