Wartość firmy a wartość przedsiębiorstwa - Grudziński, Michał (Goodwill and Enterprise Value, 2011)
W artykule poruszono problem związku między wartością firmy a wartością przedsiębiorstwa. W pierwszej części przedstawiono definicje wartości firmy zawarte w wybranych standardach stosowanych w wycenie przedsiębiorstw. Skupiono się tu również na źródłach wartości firmy oraz jej wpływie na wartość przedsiębiorstwa. W drugiej części artykułu przedstawiono wnioski z analizy przepisów funkcjonujących w polskim prawodawstwie. Poruszono tu m.in. problem definicji wartości firmy oraz sposobu jej ustalania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 105-113
Keywords: wycena; wartość; goodwill