Dostępność kredytu dla przedsiębiorstw w czasie kryzysu gospodarczego - Karaś, Piotr (The Aavailability of Loans to Enterprises during the Economic Crisis, 2011)
Globalny kryzys finansowy, którego kulminacja przypada na III kw. 2008 roku, dotknął także polską gospodarkę. Negatywne skutki kryzysu są widoczne m.in. w ograniczeniu dostępności kredytu dla przedsiębiorstw, choć między pierwszym a drugim okresem kryzysu (cezurę stanowi IV kw. 2008 roku) występują istotne różnice. Od końca 2008 roku zaostrzenie polityki kredytowej staje się zjawiskiem powszechnym (najczęściej jako powód wymienia się ryzyko co do sytuacji gospodarczej oraz sytuacji kapitałowej banku). Z jednej strony banki podnoszą zarówno kryteria, jak i warunki kredytu, a z drugiej gros podmiotów, które mają zdolność kredytową i odpowiednie zabezpieczenia, nie otrzymuje kredytu (bezwzględna większość odmów udzielenia kredytu ma źródła niezależne od kondycji przedsiębiorstw).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 167-179
Keywords: kredyty dla przedsiębiorstw; kryzys finansowy