Faktoring w finansowaniu działalności przedsiębiorstw i jego rozwój w Polsce - Kida, Łukasz (Factoring in Enterprises' Activity Financing and its Evolution in Poland, 2011)
W artykule przedstawiono istotę faktoringu i jego znaczenie dla firm działających we współczesnej gospodarce oraz podstawowe jego rodzaje. Przedstawiono faktoring jako jeden ze sposobów na regulowanie płynności w przedsiębiorstwie. Opisano główne zalety i wady stosowania faktoringu i przybliżono polski rynek faktoringu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 180-191
Keywords: kondycja finansowa; metody; przedsiębiorstwo