Możliwości wykorzystania struktur opcyjnych do redukcji ryzyka kursowego przez polskich eksporterów - Mikołajewicz-Woźniak, Alicja (Possibilities of the Use of Option Structures for Currency Risk Reduction by Polish Exporters, 2011)
Artykuł przedstawia złożone struktury opcyjne jako alternatywne w stosunku do nabywania pojedynczych opcji instrumenty pochodne, wykorzystywane przez przedsiębiorstwa do redukcji ponoszonego ryzyka kursowego. W artykule opisane są mechanizmy tworzenia tzw. asymetrycznych korytarzy zerokosztowych oraz rozwiązania pozwalające na podnoszenie kursów wykonania opcji sprzedaży. Stanowi to podstawę do określenia wpływu analizowanych transakcji na ponoszone przez przedsiębiorstwo ryzyko kursowe i pozwala dowieść, że tego typu instrumenty nie są dobrym narzędziem ograniczania wspomnianego ryzyka. W końcowej części artykułu wskazane są podstawowe czynniki ograniczające możliwości stosowania struktur opcyjnych przez polskie spółki w najbliższej przyszłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 251-259
Keywords: opcje; struktury zerokosztowe; ryzyko kursowe