Wartość informacyjna rachunku przepływów pieniężnych w okresie kryzysu - badania empiryczne - Pauka, Marek; Brycz, Bogumiła (Information Value of Cash Flow Statement in Crisis Period - Empirical Research, 2011)
Artykuł koncentruje się na wartości informacyjnej płynącej z analizy rachunku przepływów pieniężnych. Do badań wybrano spółki handlujące odzieżą i butami, notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, które w okresie 2006-2009 zmagały się z sytuacją kryzysową. Celem artykułu było zatem ustalenie przydatności rachunku przepływów pieniężnych do oceny kondycji przedsiębiorstw w okresie kryzysu na przykładzie wybranych spółek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 276-289
Keywords: analiza finansowa; płynność finansowa; rachunek przepływów pieniężnych