Zorganizowane oszustwa karuzelowe związane z podatkiem od towarów i usług (VAT) - Schneider, Karol (Organized Carousel Fraud of VAT, 2011)
System opodatkowania VAT handlu wewnątrzwspólnotowego w kraju przeznaczenia, w miejsce kraju ekportera, wprowadzony został zgodnie z Dyrektywą Rady 91/680 z dnia 16 grudnia 1991 r. uzupełniającą wspólny system podatku od wartości dodanej i zmieniającą Dyrektywą 77/388/EEC w sprawie zniesienia granic podatkowych. Brak instrumentów umożliwiających skuteczną kontrolę przedmiotowych transakcji spowodował rozkwit zjawiska zorganizowanych oszustw związanych z podatkiem VAT.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 357-364
Keywords: podatek od towarów i usług; VAT; oszustwa podatkowe; polityka gospodarcza