Rentowność i płynność finansowa przedsiębiorstw w Polsce - Soliwoda, Michał (Profitability and Liquidity of Enterprises in Poland, 2011)
W opracowaniu określono poziom rentowności obrotu, płynności finansowej, kosztów w zależności od wielkości przedsiębiorstwa (według wielkości zatrudnienia). Oceniono korelację między płynnością a rentownością obrotu (lub kosztami ogółem na 1 pracownika). W małych przedsiębiorstwach występował najwyższy poziom wskaźnika rentowności obrotu brutto oraz wskaźnika płynności szybkiej. Istotna zależność wystąpiła w grupie małych przedsiębiorstw (między rentownością obrotu brutto a płynnością szybką) oraz w grupie średnich przedsiębiorstw (między kosztami ogółem na 1 pracownika a płynnością szybką).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 365-374
Keywords: rentowność; płynność finansowa; sektor MŚP