Udział członków rady nadzorczej we własności a kreacja wartości dla akcjonariuszy - Szewc-Rogalska, Alina (Supervisory Board Members Ownership Participation and Value Creation for Shareholders, 2011)
Celem niniejszej pracy jest próba ukazania wpływu członków rady nadzorczej jako znaczących właścicieli spółek giełdowych na kształtowanie się wskaźników kreacji wartości (na przykładzie spółek notowanych na GPW w Warszawie). Ustalono, że spółki, w których członkowie rady nadzorczej posiadali znaczące udziały we własności, wykazywały wyższy poziom wskaźników P/BV oraz Q Tobina i jednocześnie niższy poziom wskaźnika DYR niż pozostałe spółki. W niektórych przypadkach prawidłowości te zostały potwierdzone za pomocą testu U Manna-Whitneya. Kształtowanie się natomiast wskaźników TSR-Ce oraz ROE-Ce było w badanych spółkach zazwyczaj bardzo zróżnicowane, co nie pozwoliło na dokonanie ich jednoznacznej oceny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 375-384
Keywords: rada nadzorcza; własność; wartość dla akcjonariuszy