Potrzeby prognostyczne w zarządzaniu finansami przedsiębiorstwa - Szpulak, Aleksandra (Forecasting Needs for Financial Management of an Enterprise, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie o przedmiot prognozowania finansowego w przedsiębiorstwie. Cel ten zrealizowano przez identyfikację zestawów zmiennych, które są podstawą podejmowania decyzji w obszarze zarządzania finansami przedsiębiorstwa, a następnie wyróżnienie spośród nich tych zmiennych, które powinny być prognozami. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że celem prognozowania finansowego jest zmniejszenie ryzyka w procesie zarządzania finansami przedsiębiorstwa, a nie tylko określenie jego przyszłych potrzeb finansowych, jak to się przyjęło definiować w literaturze przedmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 385-393
Keywords: prognozowanie finansowe; prognozy finansowe; plan finansowy