Zarządzanie ryzykiem walutowym w polskich przedsiębiorstwach w świetle najlepszych światowych praktyk - Walczak, Magdalena (Currency Risk Management in Polish Enterprises in the Light of Best Global Practices, 2011)
Artykuł dotyczy wykorzystywania przez polskich przedsiębiorców walutowych instrumentów pochodnych na przełomie 2008 i 2009 roku. Pod uwagę wzięto wyłącznie ten okres, ze względu na niespotykaną do tej pory skalę strat ponoszonych z tytułu zawartych transakcji opcyjnych. W celu przybliżenia sytuacji podmiotów zaangażowanych w walutowe derywaty przytoczono dane pochodzące z raportów UKNF. Następnie skonfrontowano zawarte w nich wnioski ze światowymi praktykami zarządzania ryzykiem, do których zalicza się zalecenia sformułowane w opracowaniu rady nadzorczej Banku Anglii. W podsumowaniu zawarto uwagi na temat potrzeby poznania istoty zarządzania ryzykiem w celu efektywnego wykorzystania narzędzi dostępnych na rynku finansowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 416-423
Keywords: opcje walutowe; zarządzanie ryzykiem; ryzyko kursowe