Znaczenie ubezpieczeń dla małych i średnich przedsiębiorstw w świetle wybranych badań empirycznych - Wolański, Robert (The Role of Insurance for Small and Medium Enterprises in the Light of Selected Empirical Studies, 2011)
Artykuł jest poświęcony skali wykorzystania ubezpieczeń przez MŚP, ich znaczeniu dla tego sektora oraz wybranym uwarunkowaniom współpracy pomiędzy zakładami ubezpieczeń a MŚP. Badanie wykazuje, że większość MŚP korzysta z ubezpieczeń, przy czym jest to głównie standardowe ubezpieczenie majątkowe, obowiązkowe ubezpieczenie komunikacyjne OC i ubezpieczenie casco pojazdów. Pozostałe rodzaje ubezpieczeń wykorzystywane są w znacznie mniejszym stopniu. Ponadto nie ulega zmianie świadomość ubezpieczeniowa MŚP - zakres wykorzystywanych ubezpieczeń w latach 2003-2009 pozostaje na zbliżonym poziomie. MŚP dobrze oceniają warunki współpracy z zakładami ubezpieczeń, zadowolone są z oferowania ubezpieczeń w formie pakietu. Jedyną, szerzej podkreślaną przez MŚP barierą utrudniającą korzystanie z ubezpieczeń jest wysokość składki ubezpieczeniowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 440-450
Keywords: ubezpieczenia; małe i średnie przedsiębiorstwa