Uwarunkowania wykorzystania faktoringu przez małe i średnie przedsiębiorstwa - Wolański, Robert (Conditions for the Use of Factoring by Smes, 2011)
W artykule poruszono kwestię stopnia wykorzystania faktoringu przez MŚP, czynników wpływających na jego stosowanie, warunków współpracy MŚP z firmami faktoringowymi. Analiza pokazuje, że głównymi podmiotami korzystającymi z faktoringu są małe i średnie firmy, nadal jednak jest ich niewiele pomimo stałego wzrostu liczby faktorantów (w 2009 r. było to 5630 podmiotów). Rośnie również wartość wykupowanych wierzytelności w formie faktoringu. Przedsiębiorstwa korzystają głównie z faktoringu krajowego, w tym przeważa faktoring z regresem. MŚP rozpatrują faktoring głównie przez pryzmat jego oddziaływania na ich sytuację finansową. Głównym motywem rozpoczęcia korzystania z faktoringu, a także jego podstawową zaletą, jest szybka możliwość korzystania ze środków pieniężnych (kapitału obrotowego), główną zaś wadą są wysokie koszty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 451-459
Keywords: faktoring; małe i średnie przedsiębiorstwa