Płynność finansowa spółek giełdowych z wybranych branż sektora przemysłu - Żurakowska-Sawa, Joanna; Hodun, Magdalena (Financial Liquidity of Stock Companies from Selected Branches of Industry, 2011)
W artykule przedstawiono wskaźnikową analizę płynności finansowej oraz rotacji w przedsiębiorstwach przemysłowych z branży spożywczej, metalowej i elektromaszynowej. Przeprowadzone badania objęły 36 spółek notowanych na GPW w Warszawie i dotyczyły okresu 2004-2008. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że najwyższymi wskaźnikami płynności bieżącej i szybkiej charakteryzowały się przedsiębiorstwa branży spożywczej. Przedsiębiorstwa branży metalowej osiągały najwyższy wskaźnik płynności gotówkowej. W analizowanych branżach średni wskaźnik obrotu należności był niższy od średniego wskaźnika obrotu zobowiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 543-550
Keywords: przedsiębiorstwa przemysłowe; płynność finansowa; wskaźnik płynności; wskaźnik rotacji