Kapitał zagraniczny w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem bezpośrednich inwestycji zagranicznych - Byczkowska, Magdalena (Foreign Capital in Poland Including Foreign Direct Investment, 2011)
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne są jednym z kluczowych zewnętrznych źródeł kapitału. Jeżeli wartość kapitału napływającego do danego kraju jest większa od wartości kapitału, który w postaci tych inwestycji z niego odpływa, wówczas bezpośrednie inwestycje zagraniczne w krótkim okresie zwiększają jego zasób kapitału. Ma to szczególne znaczenie dla krajów, które odczuwają niedobór własnego kapitału, gdzie bezpośrednie inwestycje zagraniczne uzupełniają niedostateczne zasoby przedsiębiorstw. Celem artykułu jest prezentacja kształtowania się bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Polsce jako źródła zewnętrznego zasilenia rodzimego kapitału.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 585-596
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; wymiana międzynarodowa; finanse międzynarodowe