Jednostka samorządu terytorialnego jako strona postępowania kontrolnego prowadzonego przez organy kontroli skarbowej - Kadej, Anetta (Local Government Unit as a Party of the Control Preceedings Run by Fiscal Audit Authorities, 2011)
Celem kontroli skarbowej jest ochrona interesów i praw majątkowych skarbu państwa oraz zapewnienie skuteczności wykonywania zobowiązań podatkowych. Realizacja tego celu wymaga m.in. weryfikacji dokonywanych przez podatników rozliczeń podatkowych. Szczególną grupę podatników, których rozliczenia podatkowe także podlegają kontroli, stanowią jednostki samorządu terytorialnego: gmina, powiat, województwo. Niniejszy artykuł prezentuje szczegóły związane z realizacją kontroli skarbowej w powyższym zakresie, na przykładzie kontroli rozliczeń podatku VAT w jednostce samorządu terytorialnego będącej gminą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 643-651
Keywords: kontrola skarbowa; jednostka samorządu terytorialnego; gmina; podatek VAT