Ewolucja i charakterystyka poszczególnych jednostek samorządu terytorialnego w Indiach - Kowalik, Paweł; Prus, Błażej (Evolution and Characteristic of Variuos Local Government Units in India, 2011)
Federacja Indii liczy sobie obecnie niewiele ponad sześćdziesiąt lat. Rozwiązania instytucjonalne zostały zaczerpnięte z uregulowań innych demokracji, głównie USA i Wielkiej Brytanii. Niemniej jednak ustrój Indii ma swoją specyficzną budowę i jest charakteryzowany jako federalizm asymetryczny. W wyniku zapisów w preambule konstytucji kraj ten próbuje budować demokratyczną, suwerenną, socjalistyczną i sekularyzowaną republikę. Celem artykułu jest próba przybliżenia rozwiązań instytucjonalnych, rozwoju, funkcjonowania i charakterystyka samorządu terytorialnego tego kraju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 692-705
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; Indie; ewolucja; charakterystyka; uregulowania prawne i instytucjonalne na poziomie regionalnym i lokalnym