Globalny kryzys finansowy a wyzwania dla zrównoważonego rozwoju - Ryszawska-Grzeszczak, Bożena (Global Financial Crisis and the Challenges for Sustainable Development, 2011)
Artykuł przedstawia konsekwencje globalnego kryzysu finansowego dla gospodarki, społeczeństwa i środowiska. Złożoność i wieloaspektowość tego kryzysu sprawiają ,że przygotowywane przez rządy plany naprawcze, krytykując podstawowe założenia dotychczasowego modelu gospodarczego, skupiają się na idei zrównoważonego rozwoju, która ma się stać głównym motorem wychodzenia z kryzysu. Zaprezentowane zostały unijne programy "Poza PKB" i Europa 2002, raport J. Stiglitza oraz Green Global New Deal.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 822-833
Keywords: kryzys finansowy; zrównoważony rozwój; Global Green New Deal; zielona gospodarka