Determinanty zróżnicowania poziomu płynnych aktywów w przedsiębiorstwach notowanych na GPW - Gryko, Józefa Monika (Determinants of Cash Holdings in Warsaw Stock Exchange Companies, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie czynników, które wpływają na wielkość posiadanych przez przedsiębiorstwo płynnych aktywów, na podstawie wyników badań dotyczących przedsiębiorstw niefinasowych, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2007-2009. Badania empiryczne wykazują znaczne zróżnicowanie w zakresie poziomu gotówki i jej ekwiwalentów utrzymywanych przez spółki publiczne. Na podstawie analizy korelacji stwierdzono słabą negatywną zależność pomiędzy poziomem płynnych aktywów a wielkością przedsiębiorstwa, poziomem przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej, a także poziomem dźwigni oraz zadłużenia długoterminowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 940-948
Keywords: zarządzanie płynnością; poziom gotówki; asymetria informacji; spółki publiczne