Obligacje komunalne na rynku regulowanym Catalyst - Hajdys, Dagmara (Municipal Bonds on the Catalyst Regulated Bond Market, 2011)
W październiku 2009 r. na polskim rynku obligacji komunalnych nastąpiła istotna zmiana jakościowa w postaci uruchomienia przez GPW w Warszawie nowego rynku obligacji Catalyst. Zorganizowanie nowego rynku wtórnego obligacji komunalnych otwiera szanse na pozyskanie większej liczby inwestorów i emitentów. W przypadku jednostek samorządu terytorialnego pojawiła się szansa na pozyskanie tańszych środków na inwestycje, co powinno przełożyć się na wzrost liczby samorządowych emitentów. Już w ciągu roku funkcjonowania rynku widać pozytywne zmiany przejawiające się w faktycznym wzroście liczby emitentów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 949-956
Keywords: obligacje komunalne; rynek GPW Catalyst; finansowanie jednostek samorządu terytorialnego