Efektywność spółek giełdowych z wybranych branż sektora przemysłu - Hodun, Magdalena; Żurakowska-Sawa, Joanna (Industrial Companies' Effectiveness from Selected Branches of Industry, 2011)
W opracowaniu przedstawiono analizę sytuacji finansowej przedsiębiorstw produkcyjnych w Polsce, zaliczanych do branży spożywczej, metalowej i elektromaszynowej. Badaniom poddano strukturę majątkową przedsiębiorstw, strukturę majątkowo-kapitałową i rentowność. Przeprowadzone badania objęły 36 spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie i dotyczyły okresu 2004-2008. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić istnienie zależności między rodzajem i specyfiką branży a efektywnością działalności przedsiębiorstw. Najbardziej efektywne pod tym względem były na ogół przedsiębiorstwa należące do branży metalowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 957-965
Keywords: przedsiębiorstwa przemysłowe; efektywność; rentowność; struktura majątkowa; struktura majątkowo-kapitałowa