Czynniki wpływające na kondycję finansową spółek giełdowych z branży medycznej - Paździor, Artur (Factors which Determine the Financial Standing of Public Companies from Health Care Industry, 2011)
W artykule przeprowadzono ocenę kondycji finansowej spółek z branży medycznej notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Wyniki tej analizy wskazują, że poprawa rentowności operacyjnej zakładów opieki zdrowotnej świadczących usługi medyczne jest możliwa, dowodem czego są analizowane spółki, które w badanych latach wyraźnie poprawiły swoją zyskowność. Na uwagę szczególnie zasługuje spółka EMC Instytut Medyczny SA, która dzięki wyraźnemu wzrostowi sprzedaży oraz wykorzystaniu dodatniego efektu dźwigni finansowej wyraźnie zwiększyła efektywność.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1041-1049
Keywords: spółki branży medycznej; rentowność; kondycja finansowa