Analiza stóp zwrotu i ryzyka polskich funduszy akcji - Sekuła, Paweł (Analysis of Returns and Risk of Polish Equity Mutual Funds, 2011)
Artykuł analizuje stopy zwrotu funduszy akcji z okresu 1999-2009. Otrzymane wyniki badań pokazują, że aktywnie zarządzane fundusze akcji nie mogą uzyskać zwrotów lepszych od porównywalnego benchmarkowego indeksu (WIG). Przeciętny fundusz akcyjny wypracowuje stopę zwrotu niższą od indeksu WIG. Analiza liniowej zależności między ryzykiem i stopą zwrotu z funduszy akcji wskazuje na brak istotnych zależności. Artykuł prezentuje ponadto zmienność wyników, zwroty osiągane przez fundusze w okresach wcześniejszych nie mogą być podstawą do prognozowania przyszłych dochodów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1060-1067
Keywords: efektywność funduszy inwestycyjnych; stopa zwrotu; ryzyko