Całkowita stopa zwrotu z akcji w spółkach kontrolowanych przez inwestorów zagranicznych - Szewc-Rogalska, Alina (Total Shareholder Return in Companies Controlled by Foreign Investors, 2011)
Celem artykułu jest próba ukazania wpływu inwestorów branżowych zagranicznych na kształtowanie się całkowitej stopy zwrotu z akcji (na przykładzie spółek notowanych na GPW w Warszawie w latach 2004-2008). Ustalono, że spółki kontrolowane przez inwestorów branżowych zagranicznych osiągały dodatnią wartość TSR znacznie częściej niż spółki ogółem. Jednakże ich przewaga w zakresie poziomu TSR nie była jednoznaczna i nie dotyczyła całego badanego okresu. Około 48-63% badanych spółek z kapitałem zagranicznym wypłacało dywidendy. Spółki te wyróżniały się wysoką stopą dywidendy, która decydowała o poziomie TSR w znacznie większym stopniu niż w innych grupach spółek.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 158, s. 1081-1088
Keywords: całkowita stopa zwrotu z akcji; inwestorzy zagraniczni