Badanie zdolności fizjologicznych drożdży Yarrowia lipolytica do rozkładu tworzyw sztucznych - Kosiorowska Katarzyna (Investigation of the ability of the Yarrowia lipolytica yeast to degrade plastic materials, 2022)
Niniejsza praca skupia się na badaniu zdolności zmodyfikowanych drożdży Yarrowia lipolytica do rozkładu tworzyw sztucznych i ma na celu wprowadzenie nowatorskiej metody degradacji poliestrów bezpośrednio w hodowli mikroorganizmów.
Keywords: PETaza; kutynaza; lipaza; poli-ε-kaprolakton; PCL; Yarrowia lipolytica; poli(tereftalan etylenu); degradacja PET; odpady plastikowe; inżynieria genetyczna