Badanie i ocena użyteczności strony internetowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych za pomocą listy kontrolnej - Dündar, Julia (The usability study of the Social Insurance Institution’s website by checklist, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie zastosowania listy kontrolnej do badania stron państwowych jednostek publicznych na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Badanie użyteczności witryny ZUS przeprowadzono na podstawie ośmiu głównych obszarów użyteczności: strony głównej, nawigacji i architektury informacji, orientacji na zadania, formularzy, treści, designu, wyszukiwania oraz informacji o błędach. Bazując na analizie opracowanych list kontrolnych dla każdego z wymienionych obszarów, sformułowano wnioski z przeprowadzonego badania, które wskazują, iż Zakład Ubezpieczeń Społecznych – jako państwowa jednostka publiczna – ma stronę internetową stworzoną zgodnie z dobrymi praktykami projektowania pod kątem użyteczności. Wkładem niniejszego opracowania jest autorska propozycja ośmiu list kontrolnych służących do badania oraz oceny użyteczności i dostępności stron internetowych państwowych jednostek publicznych.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 36-52
Keywords: user experience design; użyteczność; strony internetowe; Zakład Ubezpieczeń Społecznych; państwowe jednostki publiczne; usability; websites; Social Insurance Institution; state public institutions