Zastosowanie narzędzi i metod wizualizacji w systemach zarządzania wiedzą prawniczą - Greńczuk, Andrzej (The use of vizualization tools and methods in legal knowledge management systems, 2022)
Artykuł ma celu analizę zastosowania narzędzi i metod wizualizacji w systemach zarządzania wiedzą prawniczą. Tematyka ta pokrywa się z identyfikowaną luką, ponieważ w literaturze dotychczas nie powstało opracowanie opisujące możliwość wykorzystania narzędzi i metod wizualizacji wiedzy w obszarze prawa. W artykule wskazano na metody wizualizacji oraz zdefiniowano scenariusze wykorzystania wybranych narzędzi i metod, jak również przedstawiono wyniki wykonanych scenariuszy.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 53-61
Keywords: wiedza pracownicza; system informatyczny; sieci semantyczne; narzędzia; ICT; legal knowledge; IT system; semantic networks; tools