Identyfikowanie wymagań użytkowników jako podstawa projektowania User Experience - Łuczak, Kamila (User requirements identification as the basis of User Experience design, 2022)
Koncentracja na użytkowniku staje się coraz bardziej popularnym podejściem w wielu organizacjach. Przedsiębiorstwa zauważają istotność spełniania potrzeb klientów i nieustannie szukają nowych metod odkrywania ich wymagań. Celem artykułu jest wskazanie znaczenia identyfikowania wymagań użytkowników dla projektowania User Experience (UX). Omówiono kwestie związane z procesem inżynierii wymagań, badaniami z udziałem użytkowników w ramach UX, a także przedstawiono znaczenie wymagania w projektowaniu User Experience na podstawie modelu spiralnego tworzenia oprogramowania. Opierając się na badaniach literaturowych, można stwierdzić, iż dobrze zidentyfikowane wymagania pozwalają projektantom UX na odpowiednie zamodelowanie interakcji użytkownika z systemem.
Informatyka w biznesie / pod red. Heleny Dudycz. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 79-88
Keywords: wymagania; user experience; użytkownik; projektowanie; requirement; user designing