Zakażenia bakteryjne i wirusowe w stadach gęsi towarowych. Badania wybranych stad w 2-letnim cyklu obserwacji - Chmielewska-Władyka Monika (Bacterial and viral infections in flocks of fattening geese. Research on selected herds in a 2-year observation cycle, 2022)
Celem podjętych badań było określenie statusu zdrowotnego gęsi ze stad towarowych przeznaczonych do tuczu w chowie intensywnym.
Keywords: gęsi; choroba Derzsy’ego; krwotoczne zapalenie jelit i nerek gęsi; cirkowirus gęsi; kolibakterioza