Struktura konkurencyjna rynku usług bankowych w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej - Baszyński, Adam (Competitive Structure of Banking Services Market in Selected Countries of Central and Eastern Europe, 2011)
Celem niniejszego opracowania jest porównanie poziomu koncentracji rynku usług bankowych w wybranych krajach Europy Środkowej i Wschodniej w dwadzieścia lat po stworzeniu konkurencyjnego, dwuszczeblowego sektora bankowego. Badaniem objęto dane dotyczące banków komercyjnych Czech, Polski, Słowacji i Węgier (CEE-4). W Polsce stopień koncentracji rynku usług bankowych jest niższy niż w innych krajach CEE-4, gdzie działalność bankowa koncentruje się wokół kilku głównych instytucji kredytowych. Przydatność zastosowanych wskaźników jest ograniczona, a wyniki nie mogą być bezkrytycznie przyjmowane w celu określenia struktury rynku. Ich stosowanie wymaga precyzyjnej definicji rynku, w tym określenia stopnia substytucyjności produktów, co wykracza poza zakres niniejszego opracowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 22-31
Keywords: sektor bankowy; koncentracja rynku; struktura konkurencyjna