Rola urzędów marszałkowskich w finansowaniu turystyki w Polsce - Bak-Filipek, Ewa (Role of Marshal Offices in Financing Tourism in Poland, 2011)
Głównym celem poniższego opracowania jest wskazanie roli jednostek samorządu terytorialnego, w tym zwłaszcza urzędów marszałkowskich, w finansowaniu zadań w terenie związanych z turystyką, wskazanie źródeł finansowania oraz krótka charakterystyka wielkości wydatkowanych środków. Turystyka jest istotnym działem gospodarki narodowej Polski. Pomimo jej rynkowego charakteru wymaga wsparcia zarówno na poziomie krajowym, jak i przy wykorzystaniu różnorodnych instrumentów finansowych Unii Europejskiej. Na poziomie krajowym zadania w zakresie gospodarki turystycznej są finansowane z budżetu państwa poprzez administrację rządową. Wydatki na turystykę ponosi też w znacznie większym stopniu administracja samorządowa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 32-42
Keywords: rola urzędów marszałkowskich; jednostki samorządu terytorialnego; gospodarka turystyczna; finansowanie; JST; urząd marszałkowski