Problem harmonizacji opodatkowania dochodów przedsiębiorstw w Unii Europejskiej - Gasz, Małgorzata (Problem of Harmonization of European Union's Firms' Income Taxation, 2011)
Dotychczasowe inicjatywy podejmowane na forum unijnym w zakresie harmonizacji opodatkowania dochodów firm kończyły się fiaskiem. Ogólnoświatowy kryzys gospodarczy, który wpłynął na osłabienie kondycji gospodarczej państw Unii Europejskiej, zrodził konieczność dokonania zmian w ich systemach fiskalnych, w tym m.in. gruntownej reformy systemu opodatkowania dochodów firm w Unii. Obecnie składa się na niego 27 odmiennych krajowych systemów opodatkowania państw członkowskich, różniących się zasadniczo pod względem zarówno rozwiązań prawnych, jak i poziomu obowiązujących stawek podatku. Celem artykułu jest prezentacja obowiązujących rozwiązań oraz uwarunkowań procesu harmonizacji opodatkowania dochodów firm.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 53-64
Keywords: CIT; harmonizacja; pakt dla konkurencyjności