Przejrzystość funkcjonowania państwowych funduszy majątkowych - Krupa, Dorota Marzena (Transparency of Sovereign Wealth Funds, 2011)
Sovereign wealth funds (SWF) są państwowymi funduszami inwestycyjnymi, ustanowionymi dla realizacji różnych celów makroekonomicznych. SWF mają coraz większe znaczenie w międzynarodowym systemie walutowym i finansowym. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie najważniejszych aspektów przejrzystości funkcjonowania SWF. Na potrzeby artykułu przeanalizowano najnowsze raporty i opracowania opublikowane przez Międzynarodowy Fundusz Walutowy, Monitor Group Company oraz Sovereign Wealth Fund Institute.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 142-151
Keywords: państwowe fundusze majątkowe; rynki finansowe; funkcjonowanie