Wydatki publiczne w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej w aspekcie wejścia do unii gospodarczej i walutowej - Krzemińska, Agnieszka (General Government Expenditure in Poland in Comparison with the EU States in the Aspect of Joining Economic and Monetary Union, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie wydatków publicznych w Polsce na tle krajów Unii Europejskiej. Realizacji tak wyznaczonego celu posłuży analiza wydatków publicznych w relacji do PKB, które pozwalają ocenić zaangażowanie państwa w gospodarkę. W celu porównania struktury wydatków sektora instytucji rządowych i samorządowych w Polsce z krajami Unii Europejskiej zostanie wykorzystana klasyfikacja wydatków według funkcji władz publicznych (COFOG) oraz klasyfikacja wydatków według kryterium przeznaczenia ekonomicznego. W celu dokonania bardziej precyzyjnej analizy zostanie wykorzystana klasyfikacja według trzech głównych funkcji państwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 152-162
Keywords: wydatki publiczne; klasyfikacja wydatków; strefa euro