Poziome wyrównywanie dochodów jednostek samorządu terytorialnego - Laskowski, Piotr (Horizontal Equalization of the Incomes of Territorial Self-Government Units, 2011)
W artykule przedstawiono systemem wyrównywania dochodów jednostek samorządu terytorialnego w wyniku redystrybucji środków pomiędzy tymi jednostkami. System ten został oparty w Polsce na wpłatach dokonywanych przez jednostki samorządu terytorialnego do budżetu państwa z przeznaczeniem na część równoważącą lub regionalną subwencji ogólnej, a wysokość tych wpłat uzależniona jest od wysokości wskaźnika dochodów podatkowych danej jednostki samorządu terytorialnego (w przeliczeniu na 1 mieszkańca). Rozwiązanie to ma według autora istotną wadę, gdyż w niektórych przypadkach powoduje zbyt duże jednostkowe obciążenia i trudno je określić rozłożonymi równomiernie. W zakończeniu zaproponowano zmiany kryterium, na podstawie którego wskazywane byłyby jednostki samorządu terytorialnego zobowiązane do dokonywania wpłat z tego tytułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 173-182
Keywords: samorząd terytorialny; system wyrównywania dochodów; JST; jednostki samorządu terytorialnego