Analiza potencjału inwestycyjnego i poziomu samofinansowania samorządów gminnych w Polsce - Łukomska-Szarek, Justyna (Analysis of Investment Potential and Level of Self-Financing of Commune Self-Governments in Poland, 2011)
Realizowane projekty inwestycyjne zwiększają potencjał gospodarczy samorządów terytorialnych, umożliwiają realizację zadań i wprowadzanie innowacyjnych produktów i usług, optymalizują procesy zarządzania. Inwestycje realizowane przez samorządy terytorialne wpływają na poziom życia mieszkańców, a przez rozwój infrastruktury komunalnej mogą zachęcać inwestorów prywatnych do podejmowania na ich terenie działalności gospodarczej. W niniejszym artykule podjęto próbę oceny potencjału inwestycyjnego samorządów gminnych w latach 2004-2009. Przedmiotem dociekań naukowych jest przedstawienie podstawowych pojęć z omawianej tematyki, zwłaszcza w zakresie działalności inwestycyjnej i rozwoju lokalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 195-205
Keywords: samorząd terytorialny; inwestycje; rozwój lokalny