Specjalne strefy ekonomiczne jako raje podatkowe - Mazurek-Chwiejczak, Małgorzata (Special Economic Zones as Tax Heavens, 2011)
Specjalne strefy ekonomiczne (SSE) to wydzielone obszary, które oferują określone preferencje z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej na ich terenie. Jedną z głównych korzyści oferowanych przez zarządzających strefą jest możliwość uzyskania zwolnienia z podatku dochodowego od osób fizycznych lub podatku dochodowego od osób prawnych. Ze względu na występowanie preferencji podatkowych obszary te bywają określane jako "raje podatkowe". SSE mogą być wykorzystywane jako narzędzie optymalizacji podatkowej. Autorka szczegółowo omawia zasady korzystania z preferencji podatkowych oferowanych w strefach, przedstawia także skutki finansowe zwolnień w latach 1998-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 206-216
Keywords: specjalna strefa ekonomiczna; raj podatkowy; skutki finansowe