Dokumenty planistyczne - koszty czy korzyści dla budżetu gminnego - Milewska, Anna (Planning Documents - Costs or Benefits for Communal Budget, 2011)
W artykule autorka podjęła próbę zdefiniowania finansowych aspektów obowiązywania wybranych dokumentów planistycznych w jednostkach samorządu gminnego na przykładzie miasta Piastowa. Podstawowa jednostka samorządu terytorialnego powinna bowiem tak zarządzać swoją przestrzenią, aby spełniała potrzeby społeczności lokalnej. Instrumentem wykorzystywanym w tym celu przez władze gminne jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Nie jest on zaś postrzegany jako ten oddziałujący na sytuację finansową samorządu. Celem artykułu jest ukazanie dotychczasowych, rzeczywistych efektów obowiązywania planu miejscowego na wybranym obszarze. Celowi temu ma służyć wyodrębnienie źródeł dochodów i wydatków gminy wynikających z uchwalenia dokumentu planistycznego, ich usystematyzowanie oraz określenie przedziału czasowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 217-227
Keywords: gmina; dochody; wydatki; budżet; miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego