Rozwój rynku pracowniczych programów emerytalnych - Parlińska, Agnieszka (Development of Occupational Pension Schemes' Market, 2011)
W artykule autorka zaprezentowała rozwój i rolę rynku pracowniczych programów emerytalnych w Polsce. Przedstawiono wyniki przeprowadzonej analizy liczby i struktury programów emerytalnych ze względu na formę zarejestrowanego programu, liczbę uczestników, konstrukcję składki, wartości aktywów wypłat i wypłat transferowych. Ponadto zawarto prawne uwarunkowania konstrukcji składki ubezpieczeniowej oraz zasad wypłat, wypłat transferowych i zwrotów z programu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 265-277
Keywords: pracownicze programy emerytalne; umowa zakładowa; pracownicze fundusze emerytalne; fundusz inwestycyjny