Rozwój przedsiębiorczości w gminie a stawki podatku od nieruchomości - Płonka, Aleksandra; Wojewodzic, Tomasz (Development of Entrepreneurship in Municipalities vs. Property Tax Rates, 2011)
W opracowaniu podjęto próbę weryfikacji stwierdzenia o wpływie wysokości stawek podatku od nieruchomości w gminie na lokalizację na jej terenie działalności gospodarczej. Przeprowadzone badania ankietowe wśród 120 przedsiębiorców w 6 gminach nie dają podstaw twierdzić, aby wpływ ten był znaczny, o czym świadczy m.in. słaba orientacja przedsiębiorców w zakresie wysokości obowiązujących stawek podatku. Przeprowadzone badania wskazują również na możliwość zwiększenia dochodów gmin bez podnoszenia wysokości stawek podatku przez usprawnienie sytemu egzekwowania należnych gminie płatności, a szczególnie urealnienie podstawy opodatkowania (powierzchni nieruchomości).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 289-297
Keywords: gmina; przedsiębiorczość; podatek od nieruchomości