Elastyczność zadłużenia gospodarstw domowych względem stopy procentowej i dochodu - Pollok, Artur; Wałęga, Grzegorz (Debt Flexibility of Households Towards Interest Rate and Income, 2011)
Model wyboru międzyokresowego jest jednym z podstawowych elementów teorii opisujących zachowania gospodarstw domowych. Dla istnienia dwukierunkowej substytucji fundamentalne znaczenia ma istnienie rynku kredytowego. Teoretyczny model wskazuje, że zadłużenie gospodarstw domowych jest determinowane przez wysokość stopy procentowej oraz możliwości sfinansowania spłaty rat i jego kosztów przez kredytobiorców. Na podstawie danych z Narodowego Banku Polskiego i Głównego Urzędu Statystycznego przeprowadzono badania, które wykazały, że wielkość zadłużenia gospodarstw domowych w Polsce z tytułu kredytów i pożyczek jest silnie determinowana przez wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto. Natomiast wysokość oprocentowania tylko w pewnym zakresie ma wpływ na wielkość kredytów i pożyczek zaciąganych przez gospodarstwa domowe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 306-326
Keywords: mikroekonomia; gospodarstwa domowe; teoria wyboru międzyokresowego; zadłużenie