Analiza kosztów powszechnych towarzystw emerytalnych - Poteraj, Jarosław (The Analysis of Costs of Public Pension Societies, 2011)
W artykule autor podejmuje problematykę kosztów powszechnych towarzystw emerytalnych (PTE). Przedstawiany obszar badawczy dotyczy analizy wszystkich PTE obecnych na rynku na koniec roku 2010. Autor stawia hipotezę 1 o zdominowaniu kosztów PTE przez koszty wynikające z zarządzania otwartymi funduszami emerytalnymi (OFE) oraz hipotezę 2 o niskim zróżnicowaniu struktury kosztów pomiędzy poszczególnymi PTE. W wyniku przeprowadzonego badania stwierdzono, że w badanym okresie ponad 90% kosztów PTE stanowiły koszty wynikające z zarządzania OFE. Powyższe stwierdzenie pozwala pozytywnie zweryfikować hipotezę 1. Natomiast analiza struktury kosztów poszczególnych PTE nie potwierdziła jednorodności w zakresie struktury kosztów poszczególnych PTE. Nie udało się zatem potwierdzić hipotezy 2.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 167, s. 327-338
Keywords: koszty; powszechne towarzystwa emerytalne; emerytury